Zorg dat je niets vergeet, bekijk de checklist! Checklist

Najaarsdip…

De herfst is toegeslagen. Buiten is het wisselvallig, nat en guur. Dit is niet zo fijn voor een goede weerstand, vandaar dat er in het najaar vaak griep heerst en je vaker verkouden bent.

Ook worden de dagen korter, ’s ochtends is het nog donker als je in alle vroegte naar colleges moet en ook ’s avonds is het minder lang licht.

Deze elementen kunnen een najaarsdip veroorzaken, terwijl je die juist graag wilt voorkomen! In dit artikel krijg je daarom wat tips zodat je een goede weerstand kunt onderhouden en vrolijk het najaar door komt.

–          Goede hygiëne is in het najaar extra belangrijk. Griep verspreidt zich snel via handen, neus en mond. Was je handen geregeld met zeep en droog deze goed af. Als je op jezelf woont denk er dan ook eens aan dat deurkrukken een bron van bacteriën zijn: als je toch moet schoonmaken, kun je deze dus beter even meepakken;

–          Als je verkouden bent zorg er dan voor dat je genoeg zakdoeken bij je hebt en gooi ze na gebruik direct weg;

–          Zorg goed voor jezelf: eet gezond, slaap zo’n 9 uur per nacht. Het klinkt misschien niet aanlokkelijk, maar juist rond je 18e is dit essentieel voor een gezonde en vrolijke stap naar volwassenheid. Studeren kost veel energie en levert stress op, daarom moet je voor voldoende ontspanning zorgen. Ga naar buiten en beweeg, kom in ieder geval vaak genoeg achter je beeldscherm(en) vandaan.

–          Als je een verkoudheid of griepje voelt opkomen handel dan snel: slik voedingssuplementen die de weerstand ondersteunen en maak een gezond kopje thee met verse gember, kurkuma (geel poeder, staat bij de kruiden in de supermarkt), citroensap, honing en een snufje peper. Het is niet bepaald lekker maar je knapt er enorm van op.

–          Ook zo’n moeite om je bed uit te komen? Zorg dat je er de avond van tevoren op tijd in ligt, ventileer goed en wie weet kun je investeren in zo’n Wake-Up Light.

Met deze tips kom je hopelijk fris de herfst door. Mocht je nog een leuke aanvulling hebben twijfel niet en schrijf het hieronder!

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *