Zorg dat je niets vergeet, bekijk de checklist! Checklist

Op kamers gaan!

Misschien ben je net aan je nieuwe studie begonnen en kom je erachter dat het reizen wel erg tegenvalt. Of je vindt het gewoon hoog tijd om het huis uit te gaan en lekker van je studententijd te gaan genieten. Wat moet je dan doen?

Het is een leuke en spannende periode waarbij je veel moet regelen. Indien je weet waar je gaat studeren kun je gaan beginnen met zoeken! Als er een Bureau Studentenhuisvesting is in de stad waar je gaat studeren, schrijf je daar dan tijdig bij in. Schrijf je ook in bij de woningbouwvereniging. Verder zijn er een aantal acties die je kunt ondernemen om zo snel mogelijk aan een voordelige kamer te komen: -Laat iedereen in jouw omgeving weten dat jij op kamers wilt gaan wonen in of bij de stad waarin je studeert. Zet een oproep op Facebook, Twitter etc.; – Vraag studentenverenigingen of er nog een kamer te huur is; – Zoek op internet naar het aanbod wat bij jou past. Wat is waar en voor welke prijs te huur? Wat kun jij betalen? Misschien kunnen jouw ouders bijspringen in de kosten en kijk ook op de site van DUO wat er qua studiefinanciering voor jou verandert.

Wanneer je een kamer hebt gevonden wil je er zo snel mogelijk jouw eigen plekje van maken, maar helaas heb je geen zakken vol met geld. Koop je meubels bij IKEA, tweedehands of vraag rond of iemand niet toevallig nog iets heeft staan wat je mag hebben. Het scheelt heel veel geld wanneer je even rondvraagt of zoekt, wie weet wilt iemand net een nieuwe bank kopen en wilden zij hun oude bank weg doen! Naast de inrichting ben je natuurlijk ook geld kwijt aan de huur, verzekeringen, maar ook aan abbonementen en boodschappen. Mocht je het lastig vinden om te zien wat je uitgeeft en binnenkrijgt? Houdt dan een kasboekje bij waarin je simpelweg opschrijft wat je uitgeeft en waaraan en wat er precies binnenkomt. Je houdt dan het overzicht en kunt zien waar je verbeterpunten zitten.

Ook de administratieve kant vergt aandacht. Als je op kamers gaat wonen verander je van adres, dit moet worden doorgegeven aan de gemeente en aan de gemeente waar je gaat wonen. Deze adreswijziging moet ook voor je studiefinanciering goed geregeld zijn, want anders kun je geen uitwonende beurs ontvangen. Geef ook je adres door aan instanties, vrienden en familie. Kijk bij Verzekeringen waarom jij een Rechtsbijstandverzekering nodig hebt wanneer je een kamer huurt. Er komt een hoop bij kijken als je op kamers gaat. Wij wensen je heel veel succes en vooral veel plezier!

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *