Zorg dat je niets vergeet, bekijk de checklist! Checklist

OV-chipkaart

ov-chipkaartMet een OV-chipkaart kun je gemakkelijk en snel reizen met het openbaar vervoer. Met het saldo dat op je OV-chipkaart staat kun je dan gebruik maken van de trein, tram, metro of bus. Als je student bent, kun  je doordeweeks gratis reizen met het studentenreisproduct.

De OV-chipkaart bestaat eigenlijk al sinds 2005, maar werd in 2012 pas landelijk uitgerold. Er moest heel veel worden getest om alles vlekkeloos te laten verlopen. Vorig jaar was de chipkaart behoorlijk negatief in het nieuws, dit kwam omdat de OV-chipkaart zo lek als een mandje zou zijn. Je kon met een beetje technische kennis en de juiste tools zelf saldo op je kaart zetten zonder er überhaupt voor te betalen. Dit lek is inmiddels gedicht.

Je hebt drie verschillende OV-chipkaarten, namelijk: de wegwerp OV-chipkaart, de anonieme OV-chipkaart en de persoonlijke OV-chipkaart. Je kunt de wegwerp OV-chipkaart vergelijken met een treinkaartje, maar dan voor alle soorten openbaar vervoer. Deze kaart is maar een bepaalde tijd geldig. De anonieme OV-chipkaart zegt het eigenlijk al: de kaart is anoniem en dus niet op naam. Het voordeel hiervan is dat deze kaart gebruikt kan worden door verschillende personen, dit is voor gezinnen en families erg interessant. Je kunt met een anonieme OV-chipkaart ook geen gebruik maken van het studentenreisproduct. Dit product kan je alleen koppelen aan een persoonlijke OV-chipkaart. De levertijd van een persoonlijke OV-chipkaart duurt een aantal werkdagen en de aanschaf van deze OV-chipkaart bedraagt €7,50.

Saldo opladen

Je kunt het saldo van je chipkaart opladen. Dit kan je op verschillende manieren doen. Je kunt bij een ophaalautomaat saldo op je kaart zetten, maar je kunt ook via een account op www.ov-chipkaart.nl aangeven dat er via een automatisch incasso maandelijks een bedrag op je OV-chipkaart wordt gezet, dit is handig als je met regelmaat gebruik maakt van het OV als je bijvoorbeeld voor je werk veel moet reizen. Hierdoor kom je nooit met een OV-chipkaart te zitten waar geen saldo meer op staat.

Studentenreisproduct

Studenten die aan alle voorwaarden voldoen en studiefinanciering ontvangen kunnen een studentenreisproduct aanvragen. Dit is een abonnement dat je via het DUO aan kunt vragen en kunt koppelen aan je OV-chipkaart. Met het studentenreisproduct kun je doordeweeks gratis reizen met het openbaar vervoer. Als je in het weekend wilt reizen met het openbaar vervoer krijg je met dit abonnement van het DUO 40% korting op je reis. Het is van groot belang om tijdig je studentenreisproduct via DUO aan te vragen. Dit moet via DUO omdat alles samenhangt met je studiefinanciering. Ga naar http://www.duo.nl/particulieren/student-hbo-of-universiteit/ov-en-reizen/reisproduct-regelen.asp om dit direct te regelen.
Meer informatie

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *