Als je 18 jaar bent geworden mag je autorijden! Maar voordat je veilig aan het verkeer mag en kunt deelnemen, moet je eerst je rijbewijs halen. 

Een van de leukste en spannendste dingen die je mag doen als je 18 jaar bent geworden: auto rijden. Dit is iets waar de meeste jongeren naar uitkijken; nooit meer ergens heen hoeven lopen of door slecht weer op je fiets naar school.  Je kunt vanaf het moment dat je je rijbewijs hebt namelijk lekker de auto pakken!

Tegenwoordig kun je met 16,5 jaar al beginnen met rijlessen. Dit heeft de overheid al een paar jaar geleden bepaald om het aantal scooter-en bromfietsgebruikers terug te dringen – het is namelijk nu een stuk interessanter om eerst je autorijbewijs te halen.

Het heeft echter wel nadelen om vroegtijdig (< 18 jaar) te beginnen met rijlessen. Zodra je je rijbewijs hebt gehaald, mag je namelijk volgens de wet nog niet zelfstandig rijden. Je mag alleen in een autorijden als er een persoon naast je zit die meer dan 10 jaar rijervaring heeft.

Kosten rijbewijs

Het halen van een rijbewijs is een flinke investering, maar je hebt er je hele leven plezier van. Je moet ongeveer rekening houden met een bedrag tussen de €1800 en €1900.

Hieronder staat een lijstje van alle (mogelijke) kostenposten.

Theorielessen en theorie examen €135,00
Rijlessen: 40 lessen x €40 (gemiddeld) €1600,00
Praktijkexamen, gebruik lesauto en les voorafgaand van examen €200,00
Rijbewijs aanvragen bij de gemeente €45,00
Totaal €1980,00

 

Rijscholen

Benieuwd welke rijscholen er bij jou in de buurt zijn? We hebben alle rijscholen in Nederland voor je in kaart gebracht. Bij elke rijschool staat de plaatst waar ze actief zijn, de prijs per uur en het slagingspercentage van de desbetreffende rijschool.

> Lees meer

Rijlessen

Als je gaat kijken bij welke rijschool je gaat lessen, is het belangrijk dat je kijkt hoeveel je per les of per pakket betaald. In veel gevallen is een pakket goedkoper dan losse lessen. Houdt ook goed in de gaten hoeveel lessen je nog krijgt en of je bijvoorbeeld nog losse lessen bij kunt kopen als je bijvoorbeeld zakt voor je rijexamen, want het gebeurt vaak dat rijscholen je een nieuw pakket aansmeren terwijl dit niet nodig is.

> Lees meer