Studenten met studiefinanciering kunnen met een studentenreisproduct gratis reizen met het openbaar vervoer. Dit reisproduct moet naast de studiefinanciering wel apart worden aangevraagd. 

Studeren is vandaag de dag al duur genoeg, het zou al helemaal niet te behappen zijn als je ook nog voor het openbaar vervoer moest betalen. De overheid heeft hierdoor besloten om studenten ‘gratis’ te laten reizen. Met een studentenreisproduct abonnement kunnen studenten doordeweeks gratis reizen met het openbaar vervoer. Dit abonnement moet gekoppeld worden aan je persoonlijke OV-chipkaart. In het weekend kan je helaas niet gratis reizen, wel ontvang je een korting van maarliefst 40% op de reis met het openbaar vervoer!

Studentenreisproduct aanvragen

Een studenten OV aanvragen is niet moeilijk. Als je je studiefinanciering via het DUO hebt aangevraagd, ontvang je thuis een formulier waar je je studentenreisproduct mee kunt aanvragen. Het DUO zal dit reisproduct dan voor je klaarzetten. Zorg dat je voordat je je studentenreisproduct aanvraagd, al een persoonlijke OV-chipkaart hebt, dit versnelt de aanvraagprocedure.

Je krijgt een melding van het DUO zodra je reisproduct klaarstaat, deze kun je dan bij een ophaalautomaat ophalen (op het station, bij de Primera..). Voor het ophalen heb je wel een OV-chipkaart nodig! Deze moet je namelijk in de ophaalautomaat steken om het studentenreisproduct aan je OV-chipkaart te koppelen.
Je kunt nog niet direct gratis reizen met dit reisproduct. Het studentenreisproduct gaat namelijk pas in zodra je de eerste keer studiefinanciering hebt ontvangen.