Zorg dat je niets vergeet, bekijk de checklist! Checklist

Werk efficiënter

Rond deze tijd van het jaar wordt je vaak geteisterd door deadlines en tentamens. Ellenlange saaie schoolboeken moeten worden doorgespit, je zit uren achter je computer om verslagen uit te typen en ondertussen ligt er continu verleiding op de loer…

Studeren doe je het beste aan een opgeruimde werkplek. Zorg dat je bureau of de tafel waaraan je werkt zo leeg mogelijk is. Dit geeft rust en voorkomt dat je afgeleid raakt. Daarnaast is het fijn als je even niet gestoord wordt. Deur op slot, telefoon op stil en aan het werk. Er zijn mensen die zich beter kunnen concentreren als het helemaal stil is, maar er zijn ook mensen die het prettig vinden om muziek te luisteren terwijl ze aan het studeren zijn. Er zijn onderzoeken die uitwijzen dat het luisteren van klassieke muziek helpt om productief en geconcentreerd te werken.

Studieboeken kunnen soms slaapverwekkend zijn. Als je heel veel moet lezen en leren is het handig om eerst eens goed de inhoudsopgave te bestuderen, zodat je weet wat de belangrijkste punten zijn waarover je kennis gaat opdoen. Vervolgens kun je de leerstof in stukken delen, zodat je bijvoorbeeld steeds een uur leest en vervolgens een kwartier iets anders doet ter ontspanning. In dat uur probeer je zo geconcentreerd mogelijk te lezen. Het maken van aantekeningen of een woordweb kan helpen om je kennis te structureren.

Zorg dat je geen stapels werk tot het laatste moment hebt liggen. Begin op tijd te studeren en doe steeds een ding tegelijk. Snel afgeleid door Facebook, Twitter en Instagram? Je kunt deze sites tijdelijk blokkeren om je beter te kunnen focussen op dat wat af moet.

Als je het lastig vindt om te overzien wat je moet doen kun je een prioriteitenlijst maken waarbij je de belangrijkste dingen voor de komende dagen kort beschrijft. Zo heb je een actueel overzicht van wat er nu moet gebeuren en kun je het letterlijk van je lijstje strepen (of swipen) als het af is!

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *