Als je studeert heb je in de meeste gevallen recht op studiefinanciering. Deze studiefinanciering is afkomstig van de overheid. Je studie wordt namelijk betaald door 3 partijen, namelijk het DUO, je ouders en jijzelf. De normale studiefinanciering bestaat uit een basisbeurs en studentenreisproduct. Je kunt als je aan de voorwaarden voldoet ook een extra aanvullende beurs en lening aanvragen. 

De overheid draagt graag haar steentje bij aan studerende Nederlanders. In de vorm van een maandelijkse studiefinanciering zorgt de overheid ervoor dat studeren betaalbaar blijft voor iedereen. Wel worden er voorwaarden gesteld: zo komen Nederlanders tussen de 18 en 30 jaar alleen in aanmerking voor studiefinanciering. De studiefinanciering die studenten ontvangen is in eerste instantie een lening, pas zodra je je studie hebt afgerond word de ontvangen studiefinanciering omgezet in een gift. Als je voor het behalen van je diploma dus stopt met je studie, heb je een studieschuld opgebouwd die je moet terugbetalen aan de overheid.

Studiefinanciering aanvragen

Het is belangrijk dat je je studiefinanciering ruim op tijd aanvraagt. Het DUO raadt aan om 3 maanden voordat je start met je studie studiefinanciering aan te vragen. Als je dit later doet loop je het risico dat je de eerste maand studiefinanciering misloopt.

Om snel en gemakkelijk studiefinanciering aan te vragen, hebben wij een stappenplan voor je opgesteld.

Vraag een DigiD aan
Ga naar www.digid.nl. Klik vervolgens op ‘DigiD aanvragen’. Je wordt doorgestuurd naar een pagina met een formulier, vul alle gegevens nauwkeurig in en vraag je DigiD aan. Binnen 5 dagen ontvang je per post een brief met een activeringscode, hiermee kun je je DigiD account activeren en gebruiken.
Persoonlijke OV-chipkaart aanvragen
Om het proces te versnellen is het handig om ook alvast een persoonlijke OV-chipkaart aan te vragen. Dan kun je deze na het aanvragen van je studiefinanciering direct koppelen aan je studentenreisproduct. Ga naar www.ov-chipkaart.nl. Klik in het hoofdmenu op ‘Aanvragen’. Klik vervolgens op de knop aanvragen in het kader van de persoonlijke OV-chipkaart. Vul het formulier in en upload een digitale foto. Binnen enkele dagen ontvang je per post je persoonlijke OV-chipkaart.
Inloggen op DUO
Als je je DigiD account geactiveerd hebt kun je inloggen op het DUO. Als je bent ingelogd klik je op ‘Mijn gegevens’. Dit staat aan de linkerkant van de website. Er klapt een menu uit, klik vervolgens op ‘School/Studie’. Je komt nu op de pagina terecht waar je studiefinanciering kunt aanvragen.
Studentenreisproduct aanvragen
Studenten met studiefinanciering kunnen gratis reizen met het openbaar vervoer. Tijdens het aanvragen van je studiefinanciering kan je bij het DUO aangeven dat je gebruik wilt maken van het studentenreisproduct. Het DUO zet dit abonnement dan voor je klaar. Als je studiefinanciering is aangevraagd ontvang je thuis een formulier waarmee je jouw studentenreisproduct kunt koppelen aan je persoonlijke OV-chipkaart.

Hoogte studiefinanciering

Hoeveel studiefinanciering je maandelijks gaat ontvangen hangt van een paar zaken af:

  • Inkomen van je ouders
  • Woon je nog thuis of ben je uitwonend?
  • Niveau van de studio (MBO, HBO, WO)
  • Aanvulling studiefinanciering (aanvullende beurs, lening)

Precies weten hoeveel studiefinanciering je ontvangt?
Studiefinanciering berekenen