Zorg dat je niets vergeet, bekijk de checklist! Checklist

Checklist

Wij hebben een handige checklist voor je samengesteld. In deze checklist staan alle acties die je moet ondernemen als je 18 jaar bent geworden. Met deze checklist ben je ervan verzekerd dat je niets vergeet en niet voor verrassingen komt te staan.

In deze checklist hebben wij alle belangrijke punten op een rijtje gezet. Onder alle punten staat een kleine omschrijving. Wil je meer informatie over het desbetreffende punt? Klik dan op de titel, je wordt dan doorgelinkt naar een pagina met meer informatie.

✓ DigiD aanvragen

Op het internet kun je jezelf legitimeren met een DigiD account. Het is eigenlijk een soort van identiteitskaart, maar dan online. Op deze manier weten overheidsinstellingen dat ze met de goede persoon te maken hebben. Met een DigiD account kan je digitale aanvragen doen, denk hierbij aan het aanvragen van studiefinanciering of het aanvragen van toeslagen.

Lees meer

✓ Zorgverzekering

Als je 18 jaar bent geworden moet je een eigen zorgverzekering afsluiten. Je hoeft hierbij niet direct de allerduurste zorgverzekering af te sluiten. Veel verzekeraars hebben speciale pakketten voor jongeren en studenten.

Voor de zorgverzekering kan je zorgtoeslag aanvragen. Deze toeslag is bedoeld om de maandelijkse kosten van de polis van de zorgverzekering te drukken. Je komt in aanmerking voor zorgtoeslag als je jaarlijks minder verdiend dan €28.500 euro en minder vermogen hebt dan €102.499.

Lees meer

✓ Overige verzekeringen

Naast zorgverzekeringen bestaan er een hoop andere zaken waarvoor je je kunt verzekeren. Denk hierbij aan een aansprakelijkheidsverzekering, inboedelverzekering en reisverzekering. Als je nog bij je ouders woont is een aparte aansprakelijkheidsverzekering of een inboedelverzekering voor jezelf niet nodig, want deze verzekering hebben je ouders al afgesloten. Een reisverzekering is niet verplicht maar wordt wel aangeraden, dit biedt net wat meer zekerheid als je op reis bent.

Als je uit huis gaat en op jezelf gaat wonen is het een ander verhaal, dan is het namelijk wel belangrijk dat je deze verzekeringen afsluit.

Lees meer

✓ Toeslagen

Je kunt in aanmerking komen voor verschillende toeslagen. Toeslagen vormen een extra aanvulling op je inkomen. Je ontvangt bijvoorbeeld zorgtoeslag om je zorgverzekering te betalen en huurtoeslag om je huur te kunnen betalen.

Lees meer

✓ Studiefinanciering

Als 18-jarige student heb je recht op studiefinanciering. Studiefinanciering krijg je maandelijks van de overheid om de kosten van je opleiding of studie te betalen. Zodra je de studie succesvol hebt afgerond wordt de studiefinanciering omgezet in een gift, je hoeft je ontvangen studiefinanciering niet terug te betalen.

Als je voor deze tijd stopt met je opleiding is dit niet het geval, je moet de gehele studiefinanciering dan terugbetalen aan de overheid.

Lees meer

✓ OV-chipkaart

De OV-chipkaart is een elektronisch betaalmiddel waarmee je kunt reizen met het openbaar vervoer. Door saldo op je OV-chipkaart te zetten kun je gemakkelijk en snel reizen met de trein, tram of bus. Hiervoor hoef je dus geen aparte kaartjes meer te kopen bij een betaalautomaat.

Studenten kunnen doordeweeks gratis reizen met hun OV-chipkaart. Hiervoor moet een studentenreisproduct worden aangevraagd, deze moet dan gekoppeld worden aan de OV-chipkaart. Tijdens vakanties en in de weekenden reis je met 40% korting.

Lees meer

✓ Studentenreisproduct

Studenten die studiefinanciering ontvangen en aan alle voorwaarden voldoen kunnen een studentenreisproduct aanvragen. Met een studentenreisproduct kan je als student doordeweeks of in het weekend gratis reizen met het openbaar vervoer. Om gebruik te kunnen maken van het studentenreisproduct moet je het reisproduct koppelen aan je OV-chipkaart.

Lees meer

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *